Framtiden var en butik som erbjöd alla kunder att prova både datorspel och hemdatorer innan köp.

Detta var naturligtvis himmelriket för alla datorintresserade barn och ungdomar i hela Stockholm med omnejd.

Den första butiken öppnades i november 1982 på Regeringsgatan 55 i Stockholm och följdes sedan av butiker i Arningen Centrum samt Ringen på Götgatan 132. Butikerna var en del av Stor&Liten som grundades av Torsten Nyquist.

Mindre än ett år efter att Framtiden på Regeringsgatan öppnades, stängdes den och sortimentet integrerades i Stor&Litens vanliga butik i gallerian där endast små möjligheter till att provspela fanns.Butiken på regeringsgatan sålde TV-spel som Atari 2600 och Philips Videopac men också hemdatorerna Atari 400 och 800. Montrar med spelbara datorer var uppradade längs väggen som vetter mot Mäster Samuelsgatan. I mitten av lokalen fanns bord med Game&Watch. Det fanns även kameror, video och stereoutrustning, t.ex. Betamax videobandspelare, videokameror och mini-tv apparater. Även böcker som förklarade hur man spelar Donkey Kong och vinner! Sist men inte minst, armbandsur med Pac-man!

Om du vill bidra till den här sidan, maila: info@nivelleringslikaren.eu
Det blev många besök och mycken väntan i köerna till spelen. Jag kommer ihåg att jag stod och spelade Pitfall på 2600 och förundrades över hur de hade lyckats få lianen att svänga så snyggt! (med 11 månander Basic erfarenhet från en TI994a så var det ett mysterium). Jag beundrade också den fotorealistiska grafiken på Dart spelet på atari 800.... :-) Fredrik Clas Lindståhl som arbetade på Framtiden intervjuades 1982:

- I princip skulle man kunna kasta bort alla anteckningsblock, pärmar och dagböcker. Allt kan samlas i din hemdator som bara du och din familj har tillgång till. Genom olika kodningar kan ingen annan komma åt ditt arkiv.
  Om inte allt för många år kommer vi nog också att kunna koppla ihop hemmadatorn med andra datorer via telefonen. Och då skulle man i princip kunna beställa mat, boka teaterbiljetter och ordna plats på bilverkstan hemifrån vardagsrummet.

Intervju i Expressen från November 1982 gjord av Jöran Stridbeck.
Det var ett fantastiskt ställe. Jag minns att mina föräldrar tog med mig dit när jag var liten och att de hade Game&Watch-spel hängande från taket som man fick spela på! Det, tillsammans med det ofattbart stora Stor&Liten var fantastiskt för en liten Christian på besök i storstan.

Christian
Var där varje helg. Pitfall på 2600. :-)

Anders

Det var min favoritbutik!

Peter
Åkte ofta dit efter skolan med nån kompis, speciellt om man slutade tidigt. Då fanns chansen att spela de mer attraktiva spelen, då köerna inte var så långa.

Kommer inte ihåg hur länge man fick spela, sen stängdes allt av centralt och det var dags för nästa person i kön att spela.

Mikael
Japp! Besökte både butiken vid Parkaden (den som numera är Bok-skotten (nu Adlibris)) och den i Arninge Centrum. Paradiset för en nörd när det begav sig.

För bra för att kunna finnas kvar någon längre tid.

Johan
Jag var där ofta... Mitt starkaste minne är när några skulle tränga sig före i spelkön, då sa jag till personalen och de fick en tillsägelse, då fick jag ett slag i bröstet av en av killarna som sedan sa att han och hans kompisar skulle vänta på grillkiosken mittemot, vilket de även gjorde. Jag hade min lillebror med mig som inte fattade vad som hände, jag började tjuta och bad att få ringa hem, min mamma var inte hemma, men som tur var skulle en av personalen gå på lunch så han följde oss en bra bit hemåt.

Kanske inte verkar så farligt idag men min utsatthet samt att då var man rädd för "farliga" killar. Jag menar skulle de misshandla oss bara sådär??? Fick ju iofs ett slag...

Grymt skönt att få dela denna berättelse för någon.

David
Den här biten matta är den sista biten från Stor & Liten Framtidsbutiken. Många många år efter att de flyttat över till Gallerian var jag där när dåvarande butik bl.a. skulle flytta ett kassaskåp och under det så fann jag fyndet!

Kjell

Bilderna är licensierade från TT:s bildarkiv för att visas på denna webbsida.